Dzień 1
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego, 2 plasterki chudej wędliny drobiowej, pomidor z kilkoma listkami bazylii
Obiad: dorsz pieczony w folii (200 g) z łyżeczką masła i rozgniecionym ząbkiem czosnku, 3 małe pieczone ziemniaki, surówka z marchwi i kiełków: 3 małe starte na tarce marchewki skropione sokiem z cytryny z 2–3 łyżkami jogurtu, posypane garścią kiełków soi
Kolacja: sałata z warzywami i szynką
Dzień 2
Śniadanie: pół grahamki lub kromka pieczywa razowego, plaster sera żółtego, średni zielony ogórek, średnia pomarańcza
Obiad: omlet z brokułami i pomidorami: pół ugotowanego brokułu i średni pomidor uduś na łyżce oliwy. Dwa białka ubij na sztywno, połącz delikatnie z rozbitymi żółtkami i szczypiorkiem. Gotową masą zalej duszone warzywa. Smaż z obu stron na złoty kolor
Kolacja: 2 cienkie kromki chleba razowego, sałatka hawajska
Dzień 3
Śniadanie: grahamka, tuńczyk w sosie własnym (170 g) z sokiem z cytryny i natką, pomidor
Obiad: pierś kurczaka w curry (przepis obok) l 2 łyżki przygotowanej kaszy kuskus, surówka z marchewki z małą pomarańczą, łyżeczką rodzynek z sosem z 1/4 szklanki soku pomarańczowego, łyżeczki oliwy i miodu
Kolacja: sałatka z 4 liści sałaty, pomidora, zielonego ogórka, 2 plasterków żółtego sera, 2 łyżek orzechów włoskich polana łyżeczką oliwy i octu balsamicznego
Dzień 4
Śniadanie: bułka z dynią, 2 plastry sera żółtego, 3–4 rzodkiewki pokrojone w plastry i posypane natką pietruszki i pieprzem
Obiad: łosoś z jabłkami: 200 g świeżego lub mrożonego łososia posmarowanego musztardą dijon, pieczonego w folii aluminiowej z jabłkiem pokrojonym w plasterki, 2 małe ugotowane ziemniaki, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
Kolacja: sałatka z kurczaka z żurawiną
Dzień 5
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego, jajko na miękko, pół czerwonej papryki
Obiad: schab z owocami, 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, surówka z marchewki i połowy selera z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, łyżką rodzynek oraz łyżką natki
Kolacja: pieczony banan: duży obrany ze skórki banan polany masą z 2 łyżek miodu wielokwiatowego i 2–3 łyżek otrąb owsianych, pieczony 10–15 minut
Dzień 6
Śniadanie: kromka chleba razowego, plaster chudej wędliny, np. polędwicy drobiowej, średni zielony ogórek, szklanka świeżo wyciśniętego soku owocowego
Obiad: zapiekanka z ziemniaków i pomidorów
Kolacja: sałatka warzywna z kabanosami: 3 liście sałaty lodowej, pół papryki czerwonej, średni ogórek kwaszony, kabanos drobiowy, spryskane sokiem z cytryny i łyżeczką oliwy, posypane świeżą natką lub koperkiem
Dzień 7
Śniadanie: pół bułki pełnoziarnistej ze słonecznikiem, 2–3 plasterki sera pleśniowego typu camembert, średni zielony ogórek posypany pieprzem i natką pietruszki, szklanka soku pomidorowego
Obiad: polędwica ze śliwką, 2 łyżki ugotowanego ryżu, surówka z kiełkami, pomidorem i zielonymi oliwkami
Kolacja: 2 tosty pełnoziarniste zrumienione, posmarowane pastą z 2 średnich pomidorów, 2 łyżek bułki tartej i 2 łyżeczek łagodnej musztardy z 2 plasterkami wędliny drobiowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz