środa, 29 stycznia 2014

Jogurt

Wiele osób je jogurty na podwieczorek, II śniadanie i jako przekąska. Wiele się słyszy, że do jogurtów dodawane są stabilizatory, barwniki i mnóstwo cukru. Jednak mimo wszystko jogurty nie są takie złe. Przede wszystkim jogurt to produkt fermentacji mleka, którą przeprowadza się przy pomocy kultur bakterii. W skład jogurtu wchodzi także mleko pasteryzowane. Dobre dla zdrowia właściwości jogurtów wynikają z obecności  bakterii fermentacji mlekowej, czyli bakterii bytujących głównie w jelicie grubym i pomagających w fermentacji błonnika. Mają także zdolność hamowania enzymu odpowiedzialnego za powstawanie w organizmie cholesterolu. Obecność bakterii kwasu mlekowego wpływa natomiast na obniżenie pH w jelicie grubym, co sprzyja wchłanianiu wapnia, którego dużą ilość wprowadzamy do organizmu wraz z jogurtem. Wapń z kolei obniża nadciśnienie tętnicze. Ma także znaczenie w profilaktyce osteoporozy, o czym warto pamiętać. Jednak mówię o samym jogurcie. Te kolorowe, przyciągające wzrok składają się z jogurtu i dodatków : mleko w proszku, substancje dodatkowe, takie jak zagęstniki i stabilizatory oraz aromaty naturalne i syntetyczne. Barwa oraz smak zależą od użytych dodatków. Dlatego lepiej kup jogurt naturalny i sama dodaj owoce, sok lub inne składniki, które lubisz. Ja na przykład lubię dodać jeszcze do jogurtu i owoców trochę płatków owsianych.
Zachęcam do obejrzenia tego filmiku :https://www.youtube.com/watch?v=wiyB-WtzK1w

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz