czwartek, 23 maja 2013

Nabiał

Ważnym elementem każdej diety powinien być nabiał. Nabiał jest bogaty w cenne dla naszego organizmu składniki. Powinniśmy zwłaszcza jeść dużo jogurtu naturalnego i sera białego. Natomiast mimo dużej zawartości żęlaza powinnaś unikać sera żółtego, gdyż jest kaloryczny i dosyć tłusty.  Jeśli wybierasz nabiał to wybieraj ten z niską zawartością tłuszczu np. idealne mleko to półtora procentowe. Mleko watro również pić ze względu na dużą ilość wapnia. Wspomaga on rozwój kości i wzmacnia je. Mleko zwłaszcza kozie jest wspaniałe dla skóry. Przecież Kleopatra nie kąpała się w wodzie, tylko w mleku. Podobno miała gładką i delikatną skórę. Oczywiście nadmierna ilość nabiału też nie jest wskazana, zwłaszcza dla osób z uczuleniami. Bardzo serdecznie polecam biały ser na śniadanie np. w postaci twarożka na kanapce. Produkty pochodzenia mlecznego są zdrowe i wspomagają odporność.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz