Jajko
jest popularnym produktem śniadaniowym i nie tylko. Jajko sadzone,
jajecznica, jajko na miękko, jajko na twardo. To tylko
niektóre sposoby
na przyrządzenie jajka. Zacznijmy od kalorii. Zwykłe jajko bez niczego
ma 139 kcal, jajko sadzone ma 155 kcal, jajecznica ma już 212 kcal,
jajko na miękko ma 147 kcal, a na twardo 155 kcal. Jajko samo w sobie
nie jest kaloryczne, jest bardzo
zdrowe. W jajku znajduje się lecytyna i
wielonienasycone kwasy omega - 3, które pomagają w walce z
cholesterolem. Dietetycy doradzają, żeby jeść jedno jajko dziennie,
jednak jajko szybko się nudzi i 7 jajek w tygodniu, to za dużo.
Wystarczy, że raz w tygodniu zjesz sobie jajeczko, to również będzie dobre
dla twojego organizmu. Jajko jest produktem cennym w białko i wiele
aminokwasów. Warto jeść jajka, gdyż są zdrowe, ale też nie można przesadzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz