czwartek, 8 sierpnia 2013

Jajko

Jajko jest popularnym produktem śniadaniowym i nie tylko. Jajko sadzone, jajecznica, jajko na miękko, jajko na twardo. To tylko
 niektóre sposoby na przyrządzenie jajka. Zacznijmy od kalorii. Zwykłe jajko bez niczego ma 139 kcal, jajko sadzone ma 155 kcal, jajecznica ma już 212 kcal, jajko na miękko ma 147 kcal, a na twardo 155 kcal.  Jajko samo w sobie nie jest kaloryczne, jest bardzo
zdrowe. W jajku znajduje się lecytyna i wielonienasycone kwasy omega - 3, które pomagają w walce z cholesterolem. Dietetycy doradzają, żeby jeść jedno jajko dziennie, jednak jajko szybko się nudzi i 7 jajek w tygodniu, to za dużo. Wystarczy, że raz w tygodniu zjesz sobie jajeczko, to również będzie dobre dla twojego organizmu. Jajko jest produktem cennym w białko i wiele aminokwasów. Warto jeść jajka, gdyż są zdrowe, ale też nie można przesadzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz