niedziela, 25 sierpnia 2013

Maliny i jeżyny

Maliny zna chyba każdy, jeżyny nie każdy jadł. Jednak oba owoce są kuzynami i wyglądają podobnie. Różnią się jedynie trzema rzeczami : kolorem, smakiem i nazwą. Maliny w ogóle nie są kaloryczne, bo mają jedynie 28 kcal w 100 g. Maliny mają w sobie dużo błonnika, bo aż 6,9g. Do tego maliny są bogatym źródłem witaminy C, witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu. W czasie odchudzania są bardzo polecane, gdyż to skuteczny sposób na oczyszczenie układu pokarmowego ze zbędnych, zalegających szczątek pokarmów. Maleńkie pestki znajdujące się w malinach nie są trawione przez organizm człowieka, ale są niezwykle skutecznym środkiem na pozbycie się wielu trucizn z organizmu. Jeżyny, mają niewiele więcej kalorii od malin, bo zaledwie 34 kcal w 100g. Jeżyny są niezbędnymi składnikami diety antynowotworowej. Poza tym mają również mnóstwo błonnika, ale też przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu również są obowiązkowym składnikiem diety odchudzającej. Maliny i jeżyny są to owoce sezonowe, dlatego korzystaj i jedz ich jak najwięcej dopóki są w sklepach i ogrodach. 


posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-w%C5%82asciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly_41748.html
posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-w%C5%82asciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly_41748.html
posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-w%C5%82asciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly_41748.html
posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-w%C5%82asciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly_41748.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz