Ryż jest podstawą kuchni chińskiej, jednak nie brakuje jego zwolenników wśród polaków. Ryż dzieli się na dwa rodzaje : biały i brązowy. Biały ma więcej kalorii, 350 w 100g. Natomiast brązowy ma już tylko 140 kcal w 100g. Ryż brązowy jest zdecydowanie zdrowszy, ma nawet do 9% błonnika. Biały ryż ma już tylko od 1 do 2% błonnika. Brązowy ryż bardzo długo się trawi, dlatego nawet po niewielkiej ilości, będziesz długo najedzona. Biały ryż też nie trawi się szybko, jednak zdecydowanie szybciej od brązowego. Dlatego brązowy ryż jest bardzo polecany przy odchudzaniu. Ryż brązowy jest mało przetworzony, gdyż nie jest pozbawiony łuski, w której są najcenniejsze składniki odżywcze i której zawdzięczamy brązowy kolor. Ryż biały jest już bardziej przetworzony, gdyż jest już pozbawiony łuski, dlatego też jest delikatniejszy w smaku. Ogółem warto jeść ryż. Jednak częściej brązowy niż biały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz