niedziela, 2 czerwca 2013

Ketchup

Ketchup jest uwielbiany przez wszystkich. Pasuje prawie do wszystkiego: na kanapkę, do sałatki, do frytek. I wbrew wszelkim opiniom ketchup wcale nie jest niezdrowy.,przecież robi się go z pomidorów. Wielu dietetyków twierdzi, że jest nawet zdrowszy od pomidorów. Dlatego, że w ketchupie jest więcej likopenu, czerwonego barwnika pochodzenia roślinnego, który ma działanie antyutleniające i przeciwnowotworowe. Ketchup jest dietetyczny, powinien być włączony do diety. Jedna stołowa łyżka ketchupu to jedynie 20 kcal, dla porównania łyżka stołowa majonezu to 160 kcal. Jest to dużą zaletą. Niektórzy twierdzą, że można nim zamienić masło. Podobno nadaje to kanapce niepowtarzalny smak. Jednak ketchup ketchupowi nie równy. Zanim kupicie ketchup przeczytajcie etykietkę i wybierzcie ten z największą ilością pomidorów i jak najmniejszą ilością substancji dodatkowych. Pamiętaj, od ketchupu nie utyjesz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz